De verdwenen kerk van Aarle

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De verdwenen Middeleeuwse kerk van Aarle

De bronnen duiden erop dat Aarle al voor 1249 een kerk had. De kerk zal naar alle waarschijnlijkheid in oorsprong de Romaanse bouwstijl hebben gehad. De kerk van Aarle bezat de rang van ‘media ecclesia’, wat betekent dat het een doorsnee kerk betrof. Men eerde als patrones Onze Lieve Vrouw Presentatie. De kerk van Aarle werd in de 17e eeuw omschreven als een ‘een fraai geproportioneerde kerk’.

In het schetsboek van Hendrik Verhees treffen we een schets aan uit 1791 van het exterieur van het kerkgebouw en een plattegrond van de kerk uit het jaar 1808. Verhees heeft een basilicale kerk getekend met een schip, de hoofdruimte van het kerkgebouw, met drie traveeën (een schip is een in een richting gebouwde symmetrische ruimte). De zijbeuken lopen iets door langs de toren. Het koor is even breed als het schip. De toren is geheel vlakopgaand en heeft vermoedelijk drie geledingen gehad.

Sinds 1648 werd de kerk gebruikt door de protestanten. De kerk van Aarle werd na 1648 door het zeer gering aantal aanhangers van de nieuwe religie niet goed onderhouden. De kosten waren daarvoor te hoog en zij werd ook te weinig gebruikt. Bij de storm van 9 november 1800 sloeg de spits van de toren af. De oude kerk werd een armzalige bouwval. En verdween in de 19de eeuw in zijn geheel.

Deze kerk was een uitdrukking van de Gouden Eeuw van Brabant, in welke periode in kleine dorpen imposante kerken werden gebouwd. De kerk was een typisch voorbeeld van een eenzaam in de akkers gelegen kerk.

Van het voormalige kerkterrein resteert nu nog een kleine begraafplaats.

Bekijk ook de video over de verdwenen middeleeuwse kerk van Aarle:

Meer informatie over de verdwenen kerk van Aarle op Kerken in Peelland