Dorp Netersel

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Dorp Netersel

Het oude cultuurland van Netersel bestaat uit drie grote open akkercomplexen. De kleine gehuchten zijn alle straatgehuchten langs of tussen die akkers. De kerk staat ook tussen twee akkers, op de rand van de noordelijkste. De Hoef is in 1830 een onbewoond open akkergebied ten zuiden van de kerk. Het hoorde mogelijk bij een domeinhoeve, maar waar die stond en van wie die was, is onduidelijk. Ten oosten van Netersel stroomt de Grote Beerse.

In 1830 staan er 5 boerderijen en een pastorie aan een straat die op 130 m afstand langs de kerk van Netersel loopt. Het nederzettinkje ligt in een restruimte tussen open akkers, de kerk staat op de rand van zo’n open akker. Ca. 1938: telegraafkantoor. De pastorie werd schoolmeesterswoning. Rond 1930 nog steeds een zeer kleine nederzetting. Oudtijds wel genaamd “bij de groote kerk en de Hoeve”.

Rond Netsel liggen de volgende gehuchten: Ruttestraat: in 1830 staan hier 9 boerderijen aan één zijde van een straat rond een gebied met omheinde akkers. Zandstraat: in 1830 staan hier 10 boerderijen aan één zijde van de Zandstraatstraat. Achter de boerderijen een waterloopje en daarachter de open akker van Netersel. De Hoek en Zandstraat worden wel in één adem genoemd: “den Hoek en Santstraat oostwaarts de grote baan op de Beerse”. De Blikken: in 1830 staan hier 8 boerderijen aan een straat tussen het graslandgebied De Blikken en de uitloper van een lange open akker De Hekkers. Het graslandgebied zal wel uit vennen (blikken) ontgonnen zijn. De Hoek: in 1830 staan hier 7 boerderijen rond wat wegen bij de hoek tussen de Zandstraat en de straat naar de kerk. De Hoek en Zandstraat worden ook wel in één adem genoemd: “den Hoek en Santstraat oostwaarts de grote baan op de Beerse”.