Drogisterij De Vijzel, Luikerweg 2 Valkenswaard

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Drogisterij De Vijzel, Luikerweg 2 Valkenswaard

Het robuuste pand werd in 1863 op de hoek van de Luikerweg en het Kerkepad gebouwd en was toen het tweede huis in het dorp met meer dan één etage. Bouwheer was Louis Gilson, de zoon van Rochus Gilson die zich vanuit Mellard of Mellar in België in Valkenswaard had gevestigd. Vader Rochus Gilson had begin 19de eeuw zitting in de Valkenswaardse gemeenteraad. Later in 1853, werd zoon Louis wethouder in Valkenswaard. Het pand werd vervolgens verhuurd aan dokter Kauling. In die periode werden daar TBC patiënten verzorgd. Daarna ging het echtpaar Van Reijen-Gilson er wonen. Mevrouw was een dochter van de bouwheer Louis Gilson.

Na een verbouwing in 1920, kort na WO 1, komen de dames Marie en Jeanne van Gool hun oom Petrus Van Reijen die weduwnaar geworden was, verzorgen. De beide nichten erfden later van hun oom. De dames Van Gool, zoals ze genoemd werden, golden in Valkenswaard als excentriek. In 1964 stierf Marie en moet Jeanne op Kempenhof gaan wonen. Toen zij een jaar later overleed werd het pand Luikerweg nummer 2 met schuur en personeelswoning verkocht aan de buren, Jan en Toos Driessen Scheepers van drogisterij De Vijzel.

In 1981 onderging het woonhuis een grondige metamorfose. De drie kamers beneden werden winkelruimte. De ramen en toegangsdeur werden gewijzigd in een fraaie winkelpui. Ook de bovenverdieping werd onderhanden genomen. De aanleunende personeelswoning en bijbehorende schuur werden in 1979 al verbouwd tot kantoorruimten en krijgen een eigen adresaanduiding, t.w. Luikerweg 6.

Bij een latere verbouwing werd de voormalige schuur verbouwd tot woonhuis. Dat pand werd hoger dan gewild en bedoeld vanwege verschillende door de gemeente gestelde eisen. Er mocht geen hoogteverschil ontstaan tussen dit pand en het al bestaande winkelpand. Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om onder het nieuwe huis een forse kelder te bouwen. Bij die graafwerkzaamheden werden zes grote waterputten gevonden. Die waren ooit bedoeld om het afvalwater te laten bezinken alvorens het gezuiverde water milieuvriendelijk in de bodem te laten wegvloeien.

Het verbouwde pand op nummer 6 werd al 25 jaren geleden in beheer gegeven aan een makelaar die het met succes verhuurd. De bovenverdieping wel te verstaan als woningen voor alleenstaanden. De winkelruimte op de begane grond werd eveneens verhuurd. .