Herberg Brouwerij 'De Gouden Leeuw'

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Herberg Brouwerij De Gouden Leeuw

Herberg Restaurant de Gouden Leeuw
De brouwerij is al eeuwen gevestigd op de locatie aan de huidige Jan Smuldersstraat. Volgens een verklaring van Schout en Schepenen van Vessem was de brouwerij al “ver voor 1716” actief. Archief onderzoek leert dat er in de 16- en 17de eeuw meerdere brouwerijen zijn in Vessem. Zo weten we dat Geraert Beersmans, president-schepen voor 1643 en 1657, ook brouwer en herbergier is te Vessem. Nader onderzoek moet uitwijzen waar deze brouwer gewoond heeft. We weten in ieder geval dat in 1751 Maria Catharina van Poppel samen met Godefridus Swerts eigenaar van de latere brouwerij De Leeuw is.

Via vererving en verkoop komt de brouwerij in handen van een reeks van verschillende personen. In 1880 is Peter de Rooij, wiens vader afkomstig is uit Netersel, eigenaar van de brouwerij geworden door zijn huwelijk met Maria Theresia Wouters. Hij is de eerste de Rooij van de drie generaties De Rooij die elkaar opvolgen als eigenaar. Onder zijn zoon Harrie de Rooij wordt de naam De Leeuw voor het eerst gebruikt: “H.F. de Rooij Bierbrouwerij De Leeuw”

Als beeldmerk gebruikt hij een gouden klauwende leeuw. Augustus 1904 is voor Vessem een trieste dag als door vonken uit de schoorsteen van de brouwerij zeven huizen in de as worden gelegd. De brouwer verliest zijn woonhuis en zijn vee, maar het brouwersbedrijf kan blijven doordraaien. Alles wordt weer opgebouwd en twee jaar later wordt ook de waterput uitgebouwd en verdiept. Mede door de goede kwaliteit van dit water is het bier van uitstekende kwaliteit. De brouwerij levert bier in de wijde omtrek van Vessem. Het brouwen wordt in 1952 gestopt omdat concurrentie met de bekende landelijke merken te groot wordt. Verkoop en distributie van bieren en speciaalbieren wordt nog een tijdlang voortgezet. Tegelijkertijd vraagt café-restaurant De Gouden Leeuw veel aandacht.

Ivo Kaanen, opvolger en familie van Piet de Rooij, restaureert de oude brouwerij zorgvuldig en integreert de oude gebouwen in het restaurant. Zijn streven is om in de toekomst de brouwerij weer op te starten. In afwachting hiervan is het toekomstige bier, het Beerze bier, al verkrijgbaar bij De Gouden Leeuw

Literatuur: Bart Beex op www.brouwerijvessem.nl/historie. Peter Beersmans “Familiegeschiedenis Beersmans, Beirsmans, Beersemans, van Vessem”(september 2006) Ivo Kaanen: http://www.beerzebier.com/debrouwer.php Fransje van Kempen: www.vessemdekempen.nl/familie de Rooij, bierbrouwers.