Brits Ereveld, Mierlo: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Admin heeft pagina Brits Ereveld naar Brits Ereveld, Mierlo hernoemd)
(Brits Ereveld, Mierlo)
 
Regel 57: Regel 57:
 
<tr>
 
<tr>
 
<td valign='top'><b>Lange beschrijving:</b></td>
 
<td valign='top'><b>Lange beschrijving:</b></td>
<td>Het oorlogkerkhof (Commonwealth War Grave) is ontworpen door architect Philip Hepworth en heeft klassieke motieven. Het biedt de laatste rustplaats aan 665 soldaten van het Britse en Schotse leger die na het einde van de Tweede Wereldoorlog ter plaatse zijn herbegraven. Het kerkhof is axiaal en symmetrisch van opzet.Alle grafstenen zijn uitgevoerd in witte kalkzandsteen. Aan de zijde van de Geldropseweg is een toegangshek aanwezig met de gravures &#8220;Mierlo 1939-1945&#8221; en &#8220;War Cemetary&#8221;. Het toegangshek is opgetrokken in baksteen en kalkzandsteen. Op het terrein zijn zitbankjes en een wachthuisje aanwezig. Het wachthuisje heeft een halfnis en een nis voor een gastenboek (dat boek is niet ter plaatse aanwezig). Het wachthuisje wordt afgedekt door een zadeldak. Direct achter de ingang is een kruis op sokkel aanwezig. Het kruis is voorzien van een ingewerkt metalen zwaard. Het kruis vormt de as van de symmetrische opzet.Achteraan het oorlogskerkhof staat een herdenkingspaviljoen met achter een rondboog een gevechtsplaquette. Op deze plaquette wordt in kaart en geschrift uitgelegd hoe de gevechten hebben plaatsgevonden. Het herdenkingpaviljoen is afgedekt door een zadeldak en heeft een u-vorm met siervazen op de uiteinden. De beplanting op het terrein bestaat uit met name berkenbomen en rododendrons. Het oorlogskerkhof is van waarde vanwege zijn gaafheid en detaillering. Tevens is het oorlogskerkhof van waarde als bijzondere uitdrukking van culturele en geestelijke ontwikkeling.</td>
+
<td>Het oorlogkerkhof (Commonwealth War Grave) is ontworpen door architect Philip Hepworth en heeft klassieke motieven. Het biedt de laatste rustplaats aan 665 soldaten van het Britse en Schotse leger die na het einde van de Tweede Wereldoorlog ter plaatse zijn herbegraven. Het kerkhof is axiaal en symmetrisch van opzet.Alle grafstenen zijn uitgevoerd in witte kalkzandsteen. Aan de zijde van de Geldropseweg is een toegangshek aanwezig met de gravures &#8220;Mierlo 1939-1945&#8221; en &#8220;War Cemetery&#8221;. Het toegangshek is opgetrokken in baksteen en kalkzandsteen. Op het terrein zijn zitbankjes en een wachthuisje aanwezig. Het wachthuisje heeft een halfnis en een nis voor een gastenboek (dat boek is niet ter plaatse aanwezig). Het wachthuisje wordt afgedekt door een zadeldak. Direct achter de ingang is een kruis op sokkel aanwezig. Het kruis is voorzien van een ingewerkt metalen zwaard. Het kruis vormt de as van de symmetrische opzet.Achteraan het oorlogskerkhof staat een herdenkingspaviljoen met achter een rondboog een gevechtsplaquette. Op deze plaquette wordt in kaart en geschrift uitgelegd hoe de gevechten hebben plaatsgevonden. Het herdenkingpaviljoen is afgedekt door een zadeldak en heeft een u-vorm met siervazen op de uiteinden. De beplanting op het terrein bestaat uit met name berkenbomen en rododendrons. Het oorlogskerkhof is van waarde vanwege zijn gaafheid en detaillering. Tevens is het oorlogskerkhof van waarde als bijzondere uitdrukking van culturele en geestelijke ontwikkeling.</td>
 
</tr>
 
</tr>
 
</table>
 
</table>

Huidige versie van 20 dec 2012 om 10:50

Brits Ereveld, Mierlo

Oorlogskerkhof.jpg

Naam/Bekend als: Brits Ereveld
Korte beschrijving: Oorlogskerkhof Tweede Wereld Oorlog
Beschrijving omgeving: Deze begraafplaats is gesitueerd langs de doorgaande Geldropseweg in het bosgebied Molenheide
Bouwjaar: ca. 1945
Architect: Philip Hepworth
Monumentstatus: Gemeentelijk monument
Adres: Geldropseweg 68
Huidig gebruik: Begraafplaats
Links:

wikipedia

4en5mei.nl
Lange beschrijving: Het oorlogkerkhof (Commonwealth War Grave) is ontworpen door architect Philip Hepworth en heeft klassieke motieven. Het biedt de laatste rustplaats aan 665 soldaten van het Britse en Schotse leger die na het einde van de Tweede Wereldoorlog ter plaatse zijn herbegraven. Het kerkhof is axiaal en symmetrisch van opzet.Alle grafstenen zijn uitgevoerd in witte kalkzandsteen. Aan de zijde van de Geldropseweg is een toegangshek aanwezig met de gravures “Mierlo 1939-1945” en “War Cemetery”. Het toegangshek is opgetrokken in baksteen en kalkzandsteen. Op het terrein zijn zitbankjes en een wachthuisje aanwezig. Het wachthuisje heeft een halfnis en een nis voor een gastenboek (dat boek is niet ter plaatse aanwezig). Het wachthuisje wordt afgedekt door een zadeldak. Direct achter de ingang is een kruis op sokkel aanwezig. Het kruis is voorzien van een ingewerkt metalen zwaard. Het kruis vormt de as van de symmetrische opzet.Achteraan het oorlogskerkhof staat een herdenkingspaviljoen met achter een rondboog een gevechtsplaquette. Op deze plaquette wordt in kaart en geschrift uitgelegd hoe de gevechten hebben plaatsgevonden. Het herdenkingpaviljoen is afgedekt door een zadeldak en heeft een u-vorm met siervazen op de uiteinden. De beplanting op het terrein bestaat uit met name berkenbomen en rododendrons. Het oorlogskerkhof is van waarde vanwege zijn gaafheid en detaillering. Tevens is het oorlogskerkhof van waarde als bijzondere uitdrukking van culturele en geestelijke ontwikkeling.