Landgoed Valkenhorst, Leende: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '= Landgoed Valkenhorst = In 1920 en 1921 werden aan de noordzijde van de weg Leende-Valkenswaard grote stukken grond en visvijvers in bezit van de heer van Heeze ...')
 
(geen verschil)

Huidige versie van 20 nov 2013 om 22:39

Landgoed Valkenhorst

In 1920 en 1921 werden aan de noordzijde van de weg Leende-Valkenswaard grote stukken grond en visvijvers in bezit van de heer van Heeze verkocht aan jhr. Loudon uit Wassenaar. Dit werd landgoed "Valkenhorst".

Landgoed met park/tuin, naald- en loofbossen, landbouwgronden en heiderelicten met vennen. Het gebied, vanouds onderdeel van de Groote Heide, is verkaveld en ontgonnen in de periode 1920-1940. Stichter van het landgoed was dhr. J.W. Loudon. Kern van het landgoed is een buitenhuis in Engelse Landhuisstijl, met omliggende tuin. Verder op het landgoed enkele dienstwoningen en pachtboerderijen. Midden door het landgoed loopt de Oude Baan, een onderdeel van de oude landweg tussen Heeze en Valkenswaard. Aan deze Oude Baan ligt de Heezerhut, een oude herberg, die eeuwenlang als een eiland in de omliggende heide lag. Rond de Heezerhut wallen met oude bomen en (restanten van) hakhout. Het gebied kent een samenhang met de viskwekerij aan de Tongelreep, met het Leenderbos en met de woeste gronden rond het Meerven.