Middeleeuwse Sint-Petrus' Bandenkerk van Bladel

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Middeleeuwse Sint Petrus Bandenkerk Bladel

Torenbogt ong./ Sniederslaan 46 Bladel. Kerk van het middeleeuwse Bladel, die eenzaam in het land achterbleef nadat Bladel in de loop van de 12/13 eeuw verschoof naar zijn huidige ligging. De kerk was gewijd aan Sint-Petrus' Banden, had de rang van ecclesia integra en de status van ecclesia. Het patronaatsrecht was in handen van deken en kapittel van Sint-Petrus te Oirschot. Aanvankelijk hoorde ook Netersel tot de parochie Bladel.

Het recht op pastoorsbenoeming te Bladel werd al in 1173 genoemd, de parochie is dus ouder en de eerste kerk zal dus uit de 12e eeuw (of eerder) dateren. Over de bouwgeschiedenis van de kerk schijnt niets bekend te zijn. In 1648 werd de kerk aan de RK-eredienst onttrokken en aan de gereformeerden toegewezen. De mate waarin die de kerk gebruikt hebben lijkt onbekend te zijn evenals het moment waarop de katholieken de kerk weer terug kregen. Dat moet voor 1820 geweest zijn, gezien de bouw van een N.H-kerk in Bladel. In 1879 werd het kerkgebouw vervangen door een neo-gotische kerk door architect Bekkers, die op haar beurt in 1927 afgebroken is. Sindsdien staat er alleen nog de toren. Kerktoren Bladel.jpg

Afbeelding: oude kerktoren van de verdwenen kerk van St. Petrus' Banden in Bladel (juni 2011).

De toren van de St.Petrus Bandenkerk is een bakstenen bouwwerk uit de eerste helft of kwart van de 15e eeuw, bestaande uit drie door waterlijsten gescheiden geledingen, een van vier- tot achtkant ingesnoerde spits (vernieuwd in 1760), en met overhoekse steunberen aan de west- haakse beer aan de oostzijde en een vierkante, ten dele uitgemetselde traptoren aan de noordoostzijde. De muurvlakken zijn met spaarvelden versierd.