Fietsroute: Monumentenroute

Uit Erfgoedwiki
(Doorverwezen vanaf Monumentenroute)
Ga naar: navigatie, zoeken

Monumentenroute

Brabantse fietsroute van 35 km

Deze fietsroute start op het Ridderplein in het centrum van Gemert. Met de rug naar de VVV fietst u rechtsaf de Kerkstraat in. Na 100 meter slaat u linksaf het Kerkepad in waar u de Middeleeuwse kerk van Gemert ziet liggen. Op het eind van het Kerkepad slaat u rechtsaf de doorgaande weg de Komweg op, en steekt deze na zo'n 50 meter over om voor het politiebureau de Ruijschenberghstraat in te slaan. Op deze kruising ziet u aan uw rechterhand de prachtige Latijnse School. Volg de Ruijschenbergstraat tot de T-splitsing en sla dan rechtsaf De Haag in. Volg deze weg tot de T-splitsing, waar u linksaf de doorgaande weg de Komweg weer opgaat. U komt al snel bij een rotonde, sla hier linksaf de Kruijseind op. Bij de eerste straat rechts ziet u een keske staan. Sla deze weg, de Deel, in en volg deze. U komt op deze weg langs een oude molen en langs een aantal mooie oude boerderijen. Uiteindelijk komt u bij een kruising met een grote doorgaande weg, de Boekelseweg. Aan uw linkerhand ziet u een kapelletje. Steek de doorgaande weg schuin links over en sla de weg Doonheide in. Ongeveer halverwege deze weg slaat linksaf u het onverharde pad, Lieve Vrouwsteeg in. U volgt dit pad de Handelse bossen in tot u de verharde weg, Pelgrimsweg kruist. Sla hier rechtsaf en volg deze weg het dorp Handel in tot de T-splitsing. Voor u ziet u de kerk van Handel en daarachter de ingang naar het bijbehorende Processiepark Handel. Handel is de oudste Mariabedevaartsplaats van Noord-Brabant.

Op de T-splitsing slaat u rechtsaf de Onze Lieve Vrouwestraat in en volgt deze. De weg gaat buiten de kom over in de Handelseweg, ook wel de Keskesdijk genoemd vanwege de vele keskes die langs deze oude bedevaartsroute staan. Volg deze weg tot een rotonde, hier blijft u rechtdoor gaan, de weg heet nu de Lodderdijk. U blijft de weg volgen, en ook bij de tweede rotonde gaat u rechtdoor. Na deze rotonde ziet u al snel aan uw linkerhand een klein kapelletje. Bij deze kapel slaat u linksaf, rechts aanhoudend, de Molenakkerstraat in. U volgt de Molenakkerstraat, zijwegen negerend, terwijl de straatnaam overgaat in achtereenvolgend het Frans Brugske en de Diederikstraat. In de Diederikstraat ligt een park met visvijver. Aan het einde van de Diederikstraat slaat u rechtsaf de Heijtsveld in. Aan het einde van Heijtsveld slaat u rechtsaf het fietspad behorend bij de doorgaande weg de Zuid-Om op. Nu ziet u de vergane glorie van de Volksvriend liggen. U ziet ook een rotonde. Hier slaat u linksaf (richtinaanwijzer ri. Bakel). Hier lag vroeger het gehucht Boekent. Sla dan de eerste weg rechtsaf de Kromstraat in. U komt voorbij een aantal zeer fraaie oude boerderijen, waaronder ook de Traanpot. De Kromstraat gaat over in een onverhard pad, de Oude Helmondseweg die zoals de naam al aangeeft de oudste weg tussen Gemert en Helmond is. Na zo'n drie kilometer wordt de weg weer verhard en kruist de weg Tereijken/Milschot. Steek hier rechtdoor over. De weg volgt het beekje Snelle Loop. U kruist nu de weg De Biezen/Beekse Peeldijk, ga hier weer rechtdoor en blijf op de verharde weg(deze heet nu de Speurgt). Sla de derde weg linksaf, dit is een onverhard pad door het bos. Volg dit pad tot het tweede pad links en sla daar linksaf. Volg het pad tot de vijfde afslaf aan de linkerkant en sla daar weer linksaf. Ga dan het eerste pad links en volg dit met de bocht naar rechts mee tot de verharde kruisende weg Nuijeneind die u rechtdoor oversteekt. Deze weg heet ook Nuijeneind en u volgt hem tot u bij een rotonde de doorgaande weg Aarle-Rixtelseweg tegenkomt. Ga hier linksaf richting Bakel. Volg de weg en vang een eerste glimp op van de bolle akkers die rond Bakel liggen.

Bakel. Het landschap rond de Esp, een van de vele mooie landschappen die u op de Brabatse fietsroute de Monumentenroute zult tegenkomen

Als u de weg volgt komt u bij een rotonde, vlak voor de kom van Bakel. Ga hier rechtdoor Bakel in, de Helmondstraat op. Volg deze weg tot de volgende rotonde. U bent nu in het centrum van Bakel. Ga rechtsaf de Schoolstraat in en volg deze weg. De naam gaat achtereenvolgend over in Auerschootseweg en Overschot. Als er een vork in de weg komt, de linkerkant Overschot en de rechterkant Oldert, neem dan de rechtervork Oldert en sla de eerste weg linksaf, de Leemskuilendijk op. Volg de Leemskuilendijk tot aan de T-splitsing met de doorgaande weg Hoberg/Schutboomsestraat. U ziet de Laurentia molen van Milheeze staan en slaat linksaf het bijbehorende fietspad van de doorgaande weg op. De naam van de weg gaat over in Roessel. Na zo'n 500 meter slaat u linksaf de Vlinkert in en vervolgt deze weg tot de Vinkert ophoudt op een kruising en overgaat in een onverhard pad dat rechtdoor gaat met de naam Hooizak. Sla hier linksaf de Ven op. Aan het einde van de Ven slaat u linksaf de weg Zand op en vervolgt de weg Zand door rechts af te slaan. Volg de Zand via verschillende bochten tot de weg overgaat in de Geneneind. Volg dan de Geneneind via verschillende bochten in de weg. Aan deze bochten is te zien dat het hier om een oude weg gaat, zij volgt de kronkels van de dekzandrug, de hoogste en droogste lijn in een vroeger zompig landschap, maar meestal niet de kortste. Aan het eind van de Geneneind komt u bij een T-splitsing met de doorgaande weg Neerstraat, sla hier rechtsaf. De eerste weg rechts slaat u ook rechtsaf, de Esp op. Hier staat de Espse Hoeve, een oud landgoed van de Duitse Orde die vroeger Gemert in bezit had. Volg de Esp en sla op de T-splitsing, de kruisende straat heet ook de Esp, linksaf. U komt weer terug op de doorgaande weg, deze heet nu Kivitsbraak. Sla rechtsaf. Volg de doorgaande weg, wiens naam overgaat in Bakelseweg, tot de derde links. Sla deze in, het is een onverhard pad met de naam Oude Bakelsedijk. Volg dit pad door het bos tot u een verharde weg kruist, de Milschot/Renseweg. Sla dan rechtsaf de Renseweg op. Volg deze weg door de kom van het dorp De Mortel tot de kruising voor de kerk. Sla hier linksaf de Sint Antoniusstraat op. Volg deze, de naam van de weg gaat over in Zandstraat. Als u de weg volgt komt u weer bij de rotonde onder de kom van Gemert. Ga rechtdoor de Oudestraat in. Blijf deze weg volgen, de naam gaat over in Binderseind. U komt uit op het Ridderplein en bent terug bij het beginpunt van de route.