Overzichtskaart Eersel

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Wiki Eersel

Jacobushoev, achterzijde

De huidige boerderij is waarschijnlijk gebouwd rond 1800. De eigenaar in die jaren, Henricus Tasset afkomstig uit Luyksgestel, heeft door zijn huwelijk met Maria-Anna Vissers veel bezittingen verworven van zijn Vessemse schoonvader Jan Vissers. Deze Jan Vissers bezit volgens de huizenlijsten uit 1766 en 1776 vier huizen in Vessem en bij de verdeling van 1801 erft Henricus Tasset een tweetal 'huijsinge', stalling, schuren, bakhuis, schaapskooi en de nodige percelen land. Bij de schuren hoort de in 2008 afgebrande Vlaamse schuur uit 1763. De huidige boerderij is zeer waarschijnlijk gebouwd op de plek waar een van die huizen stond. Ook de bouwstijl wijst op deze periode.

Bij de Franse volkstelling van 1810 woont de ‘bouwman’ (boer) Hendrik Tasset in de hoeve samen met zijn vrouw Maria-Anna, drie zonen en vier dochters. Daarnaast zijn er twee knechten, een schaapherder en een meid.

Zoon Jacobus Tasset, de opvolger van Hendrik, trouwt in 1822 met Allegonda van der Heijden. Ze krijgen 5 kinderen en de zaken gaan voorspoedig. In 1840 is achter het huis een nieuw bijgebouw gezet waarin onder meer een bierbrouwerij. Jacobus Tasset noemt zich nu, behalve bouwman (boer), ook bierbrouwer. In 1850 en 1860 is hij weer bouwman maar ook assessor (wethouder).

Vanaf deze periode houden de Tassets zich actief bezig met het besturen van de gemeente Vessem c.a., een bezigheid die vroeger gewoonlijk naast het hoofdberoep werd uitgeoefend.

Zoon Hendrik Jozef wordt burgemeester en secretaris van de gemeente Vessem c.a. van 1858 tot 1888.

Na de familie Tasset komt de hoeve in handen van Martinus Michielse. Zijn dochter huwt met Jacques Olislagers en uiteindelijk is zijn zoon, Martien Olislagers, de laatste vaste bewoner van de Jacobushoeve.

In 1990 verschijnt broeder Fons van Laan op het toneel. Na zijn pensionering is hij te voet naar Santiago de Compostela gelopen en hij piekert over een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten in een goede sfeer. De boerderij van de op jaren zijnde Martien Olislagers lijkt voor hem het ideale plekje om zijn ideeën te verwezenlijken.

Op 27 februari 1991 vindt de overdracht van de hoeve plaats aan de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes te Dongen. Broeder Fons gaat aan het werk met een aantal enthousiaste vrijwilligers. Hij noemt de hoeve Jacobushoeve, omdat zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela (Heilige Jacobus van het Sterrenveld) de inspiratiebron vormt voor zijn werk.

Meer informatie over de geschiedenis van de Jacobushoeve en bijgebouwen is te vinden op de website: www.jacobushoeve.nl/ en de volgende publicaties: Bart Beex in de Heijmraeder jrg. 12 (2005) 3-11. Mat Theunissen in In Brabant 3(2010), 52-60 en H. Strijbos ‘Van bouwval tot cultuurhistorische bouwsteen’ in Brabants Heem 55(2003) 3, 112-118 over de op 22 juni 2008 afgebrande Vlaamse schuur uit 1763.