Overzichtskaart Reusel-De Mierden: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(De Januskop en de bijliggende cirkels;)
Regel 1: Regel 1:
== Reusel - de Mierden ==
 
  
[[Bestand:kaartopties2.gif|thumb|right|200px|De aanwezige kaart bevat vele informatielagen]]
+
De Januskop en de bijliggende cirkels; Reusel
 +
Als je vanaf de Burgemeester Willekenslaan in Reusel richting de kleine cirkel rijdt ligt de Januskop langs het schrikhek bij de kleine cirkel. Hier kijk je recht in de ogen van een ernstig kijkend bebaard mannengezicht terwijl aan de andere kant een mooi vrouwengezicht over de waterplas van de kleine cirkel kijkt.
 +
De bijliggende Cirkels
 +
Wie van Reuseldorp uit de Burgemeester Willekenslaan in het oog krijgt, loopt de kans om snel daarna in verwarring te raken. De Willekenslaan loopt 500 meter kaarsrecht tot hij op een cirkel stuit waar de helft van verhard is. De weg loopt daarna 680 meter verder noordwaarts, richting Belgische grens en weer begint de weg aan een egale ronding: de grote cirkel.
 +
Volgens de plaatselijk overlevering begon het bij een overijverige ambtenaar die in het begin van de vorige eeuw naar Parijs was geweest. Onder de indruk van het lijnenspel bij Arc de Triomph en de Champs Elysees vond de ambtenaar dat ook Reusel best een graantje mee mocht pikken van de Parijse uitstraling. Toen er een bos met wegen aangelegd moest worden in het buitengebied kwam het Parijse lijnenspel op de tekentafel van de ambtenaar. Burgemeester Willekens zag er wel wat in en toog samen met zijn beste boswachter naar het bos om met behulp van een stuk touw de cirkels uit te zetten. De bomen die later binnen de aangegeven cirkel geplant werden gaven het geheel een natuurlijk karakter en in de loop der jaren leek het of het er altijd al zo was...
 +
De laan werd naar de ijverige burgervader genoemd en de twee cirkels herinneren tot in de lengte der jaren aan deze man en zijn ambtenaar.
  
Dit is de wiki over het Cultureel Erfgoed in de gemeente Reusel- de Mierden. Deze wiki is bedoeld om het rijke verleden van de gemeente zichtbaar te maken. De gemeente en de provincie Noord-Brabant hebben hun gegevens in kaartlagen ondergebracht. Hierdoor is er al een grote hoeveelheid aan informatie op de verschillende kaarten aan te klikken. Maar er is veel meer over het verleden te vertellen. Daarom nodigen we u uit uw bijdragen te leveren in de vorm van verhalen en foto's.
+
De Januskop
 +
Wat?
 +
Een Januskop is een oeroud symbool voor tegenstellingen en overgangen. De naam houdt verband met de Romeinse god Janus, die ook de god van de tegenstellingen is.
 +
Plaats:
 +
Geen specifiek adres;
 +
Burgemeester Willekenslaan
 +
5541NN Reusel
 +
Aan de rand van de kleine cirkel, langs de plas.
 +
Het verhaal:
 +
De Januskop staat speciaal op deze plek: op 32 meter boven de zeespiegel op de rug van de waterscheiding tussen Noord en Zuid. Hij kijkt met zijn 2 gezichten neer op de 2 stroomgebieden.
 +
  Het vrouwengezicht kijkt richting België, waar het water via Nete naar de Schelde vloeit en aan de andere kant: waar het mannengezicht kijkt naar het water van Waterschap de Dommel, waar het zich via de beken de Reusel en de Raamsloop uiteindelijk samenvoegt in de Dommel om daarna via de maas in de Noordzee uit te komen.
 +
  Met de verbeeltenis van de waterscheiding wordt door de ontwerpers ook een link gelegd naar de Nederlands-Belgische scheiding. Een scheiding die tot stand kwam in 1648 bij de vrede van Munster, en bekrachtigd bij het besluit van 1839. De Januskop laat daar wederom zijn tweeledigheid zien: Nederland en België als aparte landen maar van de andere kant de wens om ooit weer herenigd te worden.
  
== Uitleg overzichtskaart ==
+
Kunstenares
[[Bestand:layargemertkl-14.jpg|thumb|right|200px|Layarinformatie op je mobiele telefoon]]
+
Ellen van Kroonenburg
 
+
Bouwjaar 2003
In deze kaart ziet u gele stippen en lijnen. Deze geven u informatie over de Historische bebouwing en bouwkunst.
+
Daarnaast ziet u verschillende iconen. Klik op een icoon op de kaart om informatie op te vragen.
+
In de tekstballon ziet u een korte tekst. Onderin staat een link naar de bijbehorende wikipagina. U kunt hier op klikken om uitgebreide informatie te bekijken. De getoonde iconen kunt u ook terugzien in uw smartphone: de toepassing (app) Layar kent de Augmented Reality laag Erfgoedwiki. Zo kunt ook ter plekke van deze erfgoedwiki genieten!
+
 
+
== Kaarten en Routes ==
+
In deze wiki vindt u verschillende kaarten zoals bijvoorbeeld de  [[Monumentenkaart]].
+
 
+
 
+
== Radio uitzending over de Acht Zaligheden ==
+
 
+
In deze aflevering van de Wandeling wandelt René Bastiaans van Omroep Brabant door een gedeelte van de Acht Zaligheden: Eersel, Reusel, Duizel, Hulsel, Steensel, Netersel, Knegsel en Wintelre. De rivaliteit tussen de dorpen viert hoogtij. René gooit zich in de strijd en ontmoet in Reusel een bijzondere man die alles weet over keien.
+
 
+
[[http://www.omroepbrabant.nl/?epg/5669712/De+Wandeling.aspx De wandeling ]][[http://www.omroepbrabant.nl/?program/539382/De+Wandeling.aspx]]
+
 
+
 
+
[[Categorie:KaartArtikel]][[Categorie:Overzichtskaart]]
+

Versie van 17 apr 2015 om 13:53

De Januskop en de bijliggende cirkels; Reusel Als je vanaf de Burgemeester Willekenslaan in Reusel richting de kleine cirkel rijdt ligt de Januskop langs het schrikhek bij de kleine cirkel. Hier kijk je recht in de ogen van een ernstig kijkend bebaard mannengezicht terwijl aan de andere kant een mooi vrouwengezicht over de waterplas van de kleine cirkel kijkt. De bijliggende Cirkels Wie van Reuseldorp uit de Burgemeester Willekenslaan in het oog krijgt, loopt de kans om snel daarna in verwarring te raken. De Willekenslaan loopt 500 meter kaarsrecht tot hij op een cirkel stuit waar de helft van verhard is. De weg loopt daarna 680 meter verder noordwaarts, richting Belgische grens en weer begint de weg aan een egale ronding: de grote cirkel. Volgens de plaatselijk overlevering begon het bij een overijverige ambtenaar die in het begin van de vorige eeuw naar Parijs was geweest. Onder de indruk van het lijnenspel bij Arc de Triomph en de Champs Elysees vond de ambtenaar dat ook Reusel best een graantje mee mocht pikken van de Parijse uitstraling. Toen er een bos met wegen aangelegd moest worden in het buitengebied kwam het Parijse lijnenspel op de tekentafel van de ambtenaar. Burgemeester Willekens zag er wel wat in en toog samen met zijn beste boswachter naar het bos om met behulp van een stuk touw de cirkels uit te zetten. De bomen die later binnen de aangegeven cirkel geplant werden gaven het geheel een natuurlijk karakter en in de loop der jaren leek het of het er altijd al zo was... De laan werd naar de ijverige burgervader genoemd en de twee cirkels herinneren tot in de lengte der jaren aan deze man en zijn ambtenaar.

De Januskop Wat? Een Januskop is een oeroud symbool voor tegenstellingen en overgangen. De naam houdt verband met de Romeinse god Janus, die ook de god van de tegenstellingen is. Plaats: Geen specifiek adres; Burgemeester Willekenslaan 5541NN Reusel Aan de rand van de kleine cirkel, langs de plas. Het verhaal: De Januskop staat speciaal op deze plek: op 32 meter boven de zeespiegel op de rug van de waterscheiding tussen Noord en Zuid. Hij kijkt met zijn 2 gezichten neer op de 2 stroomgebieden.

 Het vrouwengezicht kijkt richting België, waar het water via Nete naar de Schelde vloeit en aan de andere kant: waar het mannengezicht kijkt naar het water van Waterschap de Dommel, waar het zich via de beken de Reusel en de Raamsloop uiteindelijk samenvoegt in de Dommel om daarna via de maas in de Noordzee uit te komen.
 Met de verbeeltenis van de waterscheiding wordt door de ontwerpers ook een link gelegd naar de Nederlands-Belgische scheiding. Een scheiding die tot stand kwam in 1648 bij de vrede van Munster, en bekrachtigd bij het besluit van 1839. De Januskop laat daar wederom zijn tweeledigheid zien: Nederland en België als aparte landen maar van de andere kant de wens om ooit weer herenigd te worden.

Kunstenares Ellen van Kroonenburg Bouwjaar 2003