Roeklaan 2, Lieshout

Uit Erfgoedwiki
Versie door Admin (Overleg | bijdragen) op 7 dec 2012 om 16:06

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Roeklaan 2, Lieshout

Naam/Bekend als: Roeklaan 2
Korte beschrijving: Villa van bekende architect Gerrit Rietveld in bebosd villapark.Naar verluit het eerste ontwerp met een pannendak.
Beschrijving omgeving: In het heidegebied tussen Lieshout en Gerwen bevindt zich een villapark. In het inmiddels dichtbegroeide gebied liggen villa's aan een lineair stratenpatroon.
Bouwjaar: Onbekend
Architect: Gerrit Rietveld
Monumentstatus: Cultuurhistorisch karakteristiek pand
Adres: Roeklaan 2
5737 PD
Huidig gebruik: villa
Links:-
Lange beschrijving: Deze villa is een ontwerp van de Utrechtse architect Gerrit Rietveld (1888-1964). Het ontwerp werd gemaakt in opdracht van de heer en mevrouw Wijsman. Het zou Rietveld’s eerste huis met pannendak zijn. De villa ligt op ruime afstand van de Roeklaan op een bebost perceel. Het perceel is toegankelijk via een grindpad dat links van het huis ligt. Op het terrein aan de achterzijde zou zich een ven bevinden. Het woonhuis werd ooit gebouwd aan een bestaande schuur. Het bestaat uit een gemetselde borstwering, gepotdekselde, donkerbruin geschilderde gevels en wit geschilderde houten kozijnen. Het gebouw wordt afgedekt door een tentdak met blauwe opnieuw verbeterde pannen en een fors overstek. Door het linker dakvlak steekt een gemetselde schoorsteen. De kozijnen zijn in 1987 vernieuwd. De garage die zich links tegen het pand bevond is vervangen door een verdiept aangelegd atelier. De voorzijde van de villa is tamelijk gesloten. De achterkant is meer open en voorzien van een tweezijdige erker, veel glas en een groot rondlopend balkon. Het interieur verkeert niet meer in de oorspronkelijke staat.
De villa is stedenbouwkundig waardevol als onderdeel van het villapark in het heidegebied tussen Lieshout en Gerwen. Het gebouw is architectuurhistorisch van zeer grote waarde als onderdeel van het oeuvre van de Utrechtse architect Gerrit Rietveld. De hoofdvorm is nog grotendeels gaaf. De kozijnen zijn in stijl vervangen.