Turfwinning Boomven, Valkenswaard

Uit Erfgoedwiki
Versie door Rberkvens (Overleg | bijdragen) op 3 dec 2014 om 23:07

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Turfwinning Boomven

In de Brabantse Kempen wordt meestal gesproken over klot en moer, dit is de benaming voor minder goede kwaliteit turf. In de archiefstukken over dit natuurgebied wordt gesproken over turf, steekturf, klot, moer en heideturf. Dit veenmateriaal bestaat uit afgestorven plantenresten die zijn samengedrukt tot een bruine soms zwarte massa, meestal bevat het veenmateriaal ook zand en stof. Als er veel zand in het veen zit is de kwaliteit natuurlijk minder en was deze minder waard voor de verkoop.

Met heideturf werd bedoeld de heideplaggen uit de laag gelegen vochtige delen in het heideterrein, vaak dopheideplaggen. Deze plaggen bevatten veel humus en konden na het drogen als brandstof worden gebruikt. Met heideschalen worden de gewone heideplaggen bedoeld, deze werden in de potstal gebruikt en later vermengd met mest werd dit materiaal op de akkers uitgestrooid (plaggenbemesting).

Langs de Dommel werd turf gestoken die door de Boomgracht door de bewoners van de Zeelberg naar hun huis getransporteerd werd. De plaats waar die turf gestoken werd, was zeer waarschijnlijk het Boomven bij de uitmonding van de Boomgracht in de Dommel. Het ven werd in de jaren 50 van de 20e eeuw gedempt.