Voormalige magazijnruimte Kanaaldijk N.O. 82 - Helmond

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Magazijnruimte.png

Dit voormalige kantoorcomplex staat op een oud industrieel gebied. Eerder werd hier begin 19e eeuw een handdrukkerij van de textielfirma H. Raijmakers gevestigd en later ook een stoomweverij. Naast deze weverij kwam vervolgens in 1879 een margarinefabriek die onder meer de naam "Holland" droeg. In 1916 vestigde het EDAH zich hier, en in 1927 kwam deze nieuwbouw gereed. De Helmondse architect Lambert de Vries ontwierp het gebouw met de stijlkenmerken van het traditionalisme en het functionalisme van de Amsterdamse school. Op 4 februari 1928 werd het pand in gebruik genomen.

De voorgevel van het tweelaagse pand met plat dak heeft een representatieve functie en is opgetrokken uit baksteen. De symmetrische gevel wordt gedomineerd door de uitgebreide raampartijen, belangrijk voor de kantoorfunctie. Een opvallend detail is de kanteelvormige dakrand.

De voormalige kantoorruimte van de EDAH is van groot cultuurhistorisch belang. Het markante gebouw vertegenwoordigt de EDAH, die in Helmond haar oorsprong en hoofdzetel had en bijna een eeuw een begrip was in kruideniersland. Het pand behoort tot het collectieve geheugen van de stad. De situering bij de Zuid-Willemsvaart onderstreept de functionele en logistieke overwegingen van de destijds gekozen locatie. De EDAH startte hier in een voormalige broodfabriek, waarna vervolgens diverse uitbreidingen en overnames van bestaande fabrieksgebouwen volgden.