Wandelroute: Cleefswit

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Cleefswitroute

Brabantse wandelroute van variabele lengte dmv diverse kortsluitingen, 9, 16, 18 of 24 kilometer

Het startpunt van de route is op het Ridderplein in het centrum van Gemert. Hier staat het Kasteel van Gemert. Tegenover de oprijlaan van het kasteel ligt de Kapelaanstraat. Sla deze in en ga vervolgens de eerste straat rechts, De Stroom, in. Volg deze weg, de naam verandert naar Kieboom. Op de T-splitsing met de Bisonstraat gaat u het parkje rond de visvijver Dribbelei in en volgt u het gravelpad linksom rond de vijver. Nadat u het brugje bent gepasseerd slaat u linksaf en volgt dit pad tot een T-splitsing van paden. Ga hier links en u komt uit op de straat Heijtsveld. Sla de eerste rechtsaf, de Molenrand in. Een klein deel van de routestructuur is foutief, volg de aanwijzingen in de tekst. De eerste rechts op de molenrand is een gravelpad, volg dit en het voert u veilig buiten de wal langs de doorgaande weg de Zuid-Om terwijl het u een mooi uitzicht over het buitengebied geeft. Negeer afslagen en blijf de doorgaande weg volgen tot u de kruisende weg Eeuwsel tegenkomt die de doorgaande weg oversteekt. Steek hier ook over naar het buitengebied. U komt nu op een T-splitsing met de Paashoefsedijk, ga hier links de Paashoefsedijk op en volg deze. De routestructuur op de kaart is weer betrouwbaar. Na verloop van tijd komt u op een T-splitsing met de Leemskuilenweg, sla hier rechtsaf de Leemskuilenweg op en ga dan de eerste links, de Breemhorstsedijk op. Bij de eerste kruising slaat u weer linksaf het onverharde pad Breewater op. Sla op de T-splitsing rechtsaf het pad Den Hoek op. U komt een kruisende weg tegen, sla rechtsaf en dan meteen weer links om het pad rond het bosje te blijven volgen. Hier is de eerste mogelijkheid om uw weg te verkorten. Wilt u dit doen ga dan naar het kopje kortsluiting 1 onder in deze tekst en volg de aanwijzingen daar om weer op uw beginpunt uit te komen.

In de buurt van Elsendorp. Dit is een voorbeeld van de mooie landschappen die u onderweg tegenkomt op de Brabantse wandelroute Cleefswit.

Wilt u uw weg vervolgen loop dan rond het bosje en sla het tweede pad rechts in. Volg dit pad het bosje uit en steek de kruisende beek, de Peelse Loop over via het bruggetje. Loop dan langs de slootkant naar de verharde weg, een T-splitsing (met de Reijseweg als dwarsbalk van de T) waar u rechtdoor het onverharde pad oploopt. Volg dit pad tot de T-splitsing met het onverharde pad de Sijpseweg. Hier is de tweede mogelijkheid om uw weg te verkorten. Wilt u dit doen ga dan naar het kopje kortsluiting 2 onder in deze tekst en volg de aanwijzingen daar om weer op uw beginpunt uit te komen.

Wilt u uw weg vervolgen sla dan rechtsaf de Sijpseweg op. Neem het eerste pad links om op de Sijpseweg te blijven. U loopt nu door Landgoed De Sijp. Houdt rechts aan na de eerste boerderij om aan de rand van het bos te blijven en volg de bochten van de Sijpseweg. Neem de vierde afslag naar links door het bos en sla dan rechtsaf op de T-splitsing van paden. U komt nu op de doorgaande weg Ripseweg, sla hier linksaf. Hier is de laatste mogelijkheid om uw route te bekorten. Wilt u dit doen ga dan naar het kopje kortsluiting 3 onder in deze tekst en volg de aanwijzingen daar om weer op uw beginpunt uit te komen.

Wilt u uw weg vervolgen steek de Ripseweg dan over en sla de eerste weg rechts in, de Hendrik Jan IJpenberglaan op waar het gehucht Vossenberg ligt. Loop bijna naar het einde van de straat en sla daar het eerste pad linksaf, het Kerkepad, om De Krim binnen te gaan. In De Krim lopen Gallowayrunderen. Volg het pad tot de T-splitsing en sla dan rechtsaf. Daarna de tweede links. Op dit pad ook weer de tweede links. Dan de tweede rechts. De eerste links en dan het pad volgen tot aan de T-splitsing met de Limbraweg waar u links afslaat. Neem op de Limbraweg de vijfde afslag links waar het bos plaatsmaakt voor grasland. Neem dan de eerste rechts. U komt nu door een landschap met zowel bos als heide. Volg dit pad tot u weer terug bent op de Ripseweg. Steek de Ripseweg over en ga rechtdoor. U bent nu op de Cleefswitseweg en bevindt u in het Landgoed Cleefswit. Neem het eerste pad rechts en sla daarna de eerste linksaf om op een kronkelend pad te komen. Hier komen we weer op een punt waar de routestructuur op de kaart niet helemaal klopt, volg de aanwijzingen in de tekst. Volg het pad tot het uitkomt op de verharde weg Peeldijk. Sla linksaf en dan de eerste weer links om op de Diepertseweg te komen. Neem de eerste rechts en u staat op de Scheiweg, de routestructuur op de kaart is weer betrouwbaar. Volg de Scheiweg en sla de tweede weg linksaf om op de Sparrenweg uit te komen. Sla hier de eerste rechts in om op de Wolfsbosscheweg uit te komen. Volg deze met de bocht mee naar links. U komt uit op de Rooye Hoefsedijk. U ziet een rotonde, steek hier de grote doorgaande weg de Oost-Om rechtdoor over om op de Slenk te komen. Sla de eerste linksaf om op de Groeskuilen te komen en neem weer de eerste links om op de Horst uit te komen. Als de Horst naar links slingert ga dan rechtdoor het kleine pad op. U bent nu op de Hurk. Blijf het pad rechtdoor volgen. Via de Voort komt u op de Wijst. Volg de Wijst, de ze gaat over op de Burg. Rietmanstraat. Steek op het eind van de Burg. Rietmanstraat schuin links over om op de Pater van den Elsenstraat uit te komen. Volg deze en u komt weer op de Kapelaanstraat. Blijf rechtdoor gaan tot u het Ridderplein opkomt. U bent terug op het beginpunt van de route.


Kortsluiting 1

Blijf op het pad rechtdoor gaan tot u de verharde weg Rooye Hoefsedijk tegenkomt. Steek hier rechtdoor over het onverharde pad op. Het pad wordt na verloop van tijd verhard, u hebt de Wolfsbosscheweg bereikt. Volg deze met de bocht mee naar links. U komt uit op de Rooye Hoefsedijk. U ziet een rotonde, steek hier de grote doorgaande weg de Oost-Om rechtdoor over om op de Slenk te komen. Sla de eerste linksaf om op de Groeskuilen te komen en neem weer de eerste links om op de Horst uit te komen. Als de Horst naar links slingert ga dan rechtdoor het kleine pad op. U bent nu op de Hurk. Blijf het pad rechtdoor volgen. Via de Voort komt u op de Wijst. Volg de Wijst, de ze gaat over op de Burg. Rietmanstraat. Steek op het eind van de Burg. Rietmanstraat schuin links over om op de Pater van den Elsenstraat uit te komen. Volg deze en u komt weer op de Kapelaanstraat. Blijf rechtdoor gaan tot u het Ridderplein opkomt. U bent terug op het beginpunt van de route.

Kortsluiting 2

Steek de Sijpseweg rechtdoor over en volg het onverharde pad. U komt uit op een T-splitsing met de Sijpseweg (een ander pad met dezelfde naam als hiervoor), ga linksaf. U komt uit op de Cleefswitseweg. Ga rechts en dan de eerste links om op een kronkelend pad te komen. Hier komen we weer op een punt waar de routestructuur op de kaart niet helemaal klopt, volg de aanwijzingen in de tekst. Volg het pad tot het uitkomt op de verharde weg Peeldijk. Sla linksaf en dan de eerste weer links om op de Diepertseweg te komen. Neem de eerste rechts en u staat op de Scheiweg, de routestructuur op de kaart is weer betrouwbaar. Volg de Scheiweg en sla de tweede weg linksaf om op de Sparrenweg uit te komen. Sla hier de eerste rechts in om op de Wolfsbosscheweg uit te komen. Volg deze met de bocht mee naar links. U komt uit op de Rooye Hoefsedijk. U ziet een rotonde, steek hier de grote doorgaande weg de Oost-Om rechtdoor over om op de Slenk te komen. Sla de eerste linksaf om op de Groeskuilen te komen en neem weer de eerste links om op de Horst uit te komen. Als de Horst naar links slingert ga dan rechtdoor het kleine pad op. U bent nu op de Hurk. Blijf het pad rechtdoor volgen. Via de Voort komt u op de Wijst. Volg de Wijst, de ze gaat over op de Burg. Rietmanstraat. Steek op het eind van de Burg. Rietmanstraat schuin links over om op de Pater van den Elsenstraat uit te komen. Volg deze en u komt weer op de Kapelaanstraat. Blijf rechtdoor gaan tot u het Ridderplein opkomt. U bent terug op het beginpunt van de route.

Kortsluiting 3

Volg de Ripseweg en ga de derde links. U bent nu op de Cleefswitseweg en bevindt u in het Landgoed Cleefswit. Neem het eerste pad rechts en sla daarna de eerste linksaf om op een kronkelend pad te komen. Hier komen we weer op een punt waar de routestructuur op de kaart niet helemaal klopt, volg de aanwijzingen in de tekst. Volg het pad tot het uitkomt op de verharde weg Peeldijk. Sla linksaf en dan de eerste weer links om op de Diepertseweg te komen. Neem de eerste rechts en u staat op de Scheiweg, de routestructuur op de kaart is weer betrouwbaar. Volg de Scheiweg en sla de tweede weg linksaf om op de Sparrenweg uit te komen. Sla hier de eerste rechts in om op de Wolfsbosscheweg uit te komen. Volg deze met de bocht mee naar links. U komt uit op de Rooye Hoefsedijk. U ziet een rotonde, steek hier de grote doorgaande weg de Oost-Om rechtdoor over om op de Slenk te komen. Sla de eerste linksaf om op de Groeskuilen te komen en neem weer de eerste links om op de Horst uit te komen. Als de Horst naar links slingert ga dan rechtdoor het kleine pad op. U bent nu op de Hurk. Blijf het pad rechtdoor volgen. Via de Voort komt u op de Wijst. Volg de Wijst, de ze gaat over op de Burg. Rietmanstraat. Steek op het eind van de Burg. Rietmanstraat schuin links over om op de Pater van den Elsenstraat uit te komen. Volg deze en u komt weer op de Kapelaanstraat. Blijf rechtdoor gaan tot u het Ridderplein opkomt. U bent terug op het beginpunt van de route.