Woonhuis Burgemeester Wijnenstraat 25-27 te Asten.

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Woonhuis Burgemeester Wijnenstraat 25-27 te Asten.

Het woonhuis Burgemeester Wijnenstraat 25-27 te Asten is een gemeentelijk monument. De kadastrale aanduiding is G4030. Het is gebouwd door de fabrikantenfamilie Bluijssen. Rechts van het woonhuis staat het voormalige koetshuis.

Het pand is van belang voor Asten als waardevol onderdeel van een stedelijk en architectonisch ensemble. Het vertegenwoordigt een cultuurhistorische waarde vanwege de relatie met belangrijke aspecten van de Astense identiteit en (sociaal / economische) ontwikkeling; huisvesting, industrie en handel. (chw: Heemkundekring De Vonder Asten-Someren)

Het pand is in opdracht van Jan Bluijssen rond 1851 gebouwd en omvat een begane grond en een zolder onder een zadeldak tussen tuitgevels. Het dak is in 1989 volledig vernieuwd en is met blauwe betonpannen gedekt. Nummer 25 heeft zowel in de voorgevel als in de rechterzijgevel een entree. Laatst genoemde is in oorsprong een doorgang naar de bijkeuken, die in 1976 werd gesloopt. Het pand is als antiekwinkel gebruikt.

Bronnen: Rapport B-08.0497 BAAC bv ´s-Hertogenbosch en Monumenteninventarisatie Asten Heemkundekring De Vonder Asten-Someren